Jak przyrządzić pyszną, włoską pizzę w domowym zaciszu?

Aby zjeść dobrą, włoską pizzę nie trzeba specjalnie lecieć do Włoch. Taką pizzę można przyrządzić samemu w domu. Trzeba tylko pamiętać o kilku ważnych zasadach, aby pizza była zarówno smacznym, jak i wartościowym daniem.

Na świecie nie ma chyba nikogo, kto nie lubiłby pizzy. Klasyczna margherita, cztery sery, hawajska czy capriciosa, to tylko kilka najpopularniejszych rodzajów pizzy. Prawdziwymi mistrzami w przygotowaniu pizzy są Włosi. Choć w Polsce można znaleźć wiele restauracji serwujących włoską pizzę, to warto ją również samemu przygotować w domu. Tradycyjna włoska pizza to przede wszystkim cienki spód z odpowiednio wyrobionego ciasta oraz świeże, dobrej jakości składniki.

Jak przygotować ciasto do pizzy?

Ciasto do pizzy powinno być wyrabiane ręcznie i zawierać 4 podstawowe składniki czyli mąkę, drożdże, sól oraz wodę. Mąką musi być bardzo delikatna i drobno zmielona, a ciasto po wyrobieniu musi być jak najbardziej gładkie i elastyczne, tak aby łatwo można je było uformować. Ciasto na pizzę należy ugniatać tak długo aż przestanie się kleić. Przygotowując pizzę warto wybrać specjalne mieszanki do pizzy, które różnią się nieco od tradycyjnej mąki. Jeśli chodzi o wodę, to lepiej sprawdzi się tutaj woda butelkowana niż ta z kranu. Ciasto na włoską pizzę powinno być wyrabiane starannie przez co najmniej 15 minut. Następnie ciasto należy zostawić żeby wyrosło. Jeśli chodzi o grubość pizzy to można ją dostosować zgodnie ze swoimi preferencjami. Choć tradycyjna włoska pizza to ciasto zazwyczaj nie grubsze niż 3mm, to zrobienie grubszej pizzy nie będzie oznaczało, że będzie ona gorzej smakować. Ważne będzie tutaj przede wszystkim dobre ciasto.

Jakie składniki muszą się znaleźć na włoskiej pizzy?

Bardzo ważne w przygotowaniu smacznej włoskiej pizzy są dobrej jakości, świeże składniki. Pizza powinna być aromatyczna. Warto więc dodać do niej np. bazylię czy oregano. Składnikiem obowiązkowym włoskiej pizzy jest ser, warto zastosować np. różne jego rodzaje. W zależności od tego, czy chcemy przygotować pizzę mięsną czy wegetariańską, na pizzę można położyć np. szynkę, salami, boczek, kawałki kurczaka czy też warzywa np. pomidory, kukurydzę, sałatę, cebulę, pieczarki czy rukolę. Na pizzy dobrze sprawdzi się np. szynka parmeńska. Tradycyjna włoska pizza zawiera jednak niewiele składników. Znacznie ważniejsza jest jakość dodatków. Choć w Polsce bardzo popularne jest smarowanie pizzy ketchupem, to w tradycyjnej włoskiej pizzy ketchupu nie znajdziemy. Popularniejszy jest lekki sos pomidorowy, wielu Włochów w ogóle rezygnuje jednak z jakiegokolwiek sosu. W zależności od wybranych składników i swoich ulubionych smaków, pizzę można zjeść np. z sosem czosnkowym, musztardowym czy BBQ. Przed podaniem pizzę można też pokropić oliwą z oliwek oraz posypać np. parmezanem.

Jak upiec włoską pizzę?

Pizzę można przygotować w tradycyjnym piekarniku. Pizzę należy piec w temperaturze co najmniej 220°C przez ok. 15 minut. Aby pizza nie przywierała, a jej spód szybko się nie spalił warto wcześniej posypać go mąką. Włosi często smarują też ciasto oliwą. Warto jednak rozważyć zakup specjalnego pieca do pizzy np. piec elektryczny do pizzy Ariete. Dzięki temu przygotowanie pizzy będzie znacznie szybsze i łatwiejsze, a pizza będzie dobrze upieczona. Domowy piec do pizzy rozgrzewa się już po ok. 10 minutach, a sama pizza będzie gotowa już po kilku minutach. Domowe piece do pizzy są łatwe w obsłudze, a także w pełni bezpieczne i dostosowane do użytku domowego. Piec do pizzy można też wykorzystać np. do przygotowania ciasta czy domowego chleba.