InnePoradyPorządki

Jak i czym skutecznie myć lodówkę?

Lodówka jest tym miejscem w kuchni, o którym niestety bardzo często zapominamy podczas sprzątania. I jest to błąd, bo to właśnie w niej chowamy większość świeżego jedzenia w domu. Regularne czyszczenie szuflad, półek i zakamarków w lodówce jest konieczne, jeśli zależy nam na zdrowiu, przyjemnym zapachu pokarmu i zachowaniu jego dłuższej świeżości. Jak i czym zatem czyścić lodówkę, by była naprawdę gruntownie wysprzątana?

Przygotuj sobie miejsce

Przed czyszczeniem lodówki musimy przygotować sobie miejsce, w którym tymczasowo przechowamy całe jedzenie. Jest to szczególnie ważne w przypadku produktów z zamrażarki, które w wysokich temperaturach mogą się rozmrozić i później zepsuć. Warto nasypać do dużej miski lub głębokiego garnka lodu i schować do niego mrożone mięso, warzywa, grzyby, produkty mączne. Zamiast lodu świetnie sprawdzą się także wkłady chłodzące, które schowamy do przenośnej lodówki turystycznej.

Podczas sprzątania należy również wyłączyć lodówkę z prądu. Jeśli dostęp do zasilania jest utrudniony, bo znajduje się np. za meblami, to warto przynajmniej podnieść temperaturę lodówki do maksymalnie możliwej. Podczas sprzątania urządzenie powinno mieć powyżej 0 stopni Celsjusza, bo inaczej woda i środki czystości będą zamarzać.

Sprawdź terminy ważności

Kolejnym istotnym punktem podczas sprzątania jest sprawdzanie terminów ważności wszystkich produktów, które posiadamy w lodówce. Bardzo często zapominamy o starym sosie, nieużywanej musztardzie lub dżemie, który dawno temu zdążył pokryć się pleśnią. I choć sprawdzanie etykiet wszystkich pokarmów zajmie trochę czasu, naprawdę warto go poświęcić. Dowiemy się, jakie jedzenie posiadamy, do kiedy powinniśmy go spożyć i czy marnujemy żywność. Sprzątanie pozwoli nam zaobserwować, czy te wszystkie słoiki, tubki i butelki są naprawdę konieczne. Możliwe, że nawet nie zdajemy sobie sprawy z faktu, iż niektóre produkty kupujemy jedynie dlatego, że wydaje się nam, że będziemy ich używać, a one najzwyczajniej w świecie tylko się u nas psują.

Co zrobić z trudniejszymi plamami?

Po opróżnieniu lodówki i zamrażarki (jeśli ją posiadamy) z całego jedzenia przychodzi czas na wyjęcie szuflad, półek i balkoników. Prawdopodobnie na części z nich znajdują się stare i trudne do usunięcia plamy z sosów, zaschniętego lub wylanego jedzenia itp. Zamiast próbować samodzielnie je ścierać warto wszystkie plastikowe i szklane elementy lodówki wsadzić do wanny i napełnić ją ciepłą wodą. Jeśli wanny nie mamy możemy skorzystać z prysznica, którym będziemy polewać po kolei wszystkie powierzchnie. Tak przemyte i namoczone półki warto zostawić w wannie na kilka minut. Plamy odmokną i będziemy mogli z łatwością się ich pozbyć, a wszystkie elementy się ogrzeją, przez co ich czyszczenie będzie prostsze i bardziej komfortowe.

Uszczelki i zakamarki

To jedne z trudniejszych miejsc do wyczyszczenia. Bardzo często to właśnie w ich rejonach pojawia się pleśń. Początkowo do jej usunięcia warto skorzystać z wykałaczek, którymi delikatnie udrożnimy kanaliki i pozbędziemy się obrzydliwego nalotu. Patyczki możemy zamoczyć w occie lub alkoholu. Po wyczyszczeniu ich zapach nie będzie wyczuwalny, a wszystkie zakamarki będą przeczyszczone. Naszym następnym krokiem jest odkurzanie lodówki, które często pomijamy. Zazwyczaj w urządzeniu znajduje się wiele okruchów, które zdejmujemy ściereczką, a one spadają na podłogę i zmuszają nas do ponownego sprzątania. Zanim zajmiemy się dalszym czyszczeniem wnętrza lodówki oraz półek warto skorzystać z odkurzacza, który szybko i skutecznie pozbędzie się śmieci.

Czym czyścić lodówkę?

Gdy chcemy przeczyścić wnętrze lodówki, mamy do wyboru wiele różnych środków. W zależności od tego, czy zależy nam na naturalnych sposobach i składnikach, czy stawiamy na chemiczne środki czystości, możemy wybrać:

  • ciepłą wodę zmieszaną z sodą oczyszczoną
  • ciepłą wodę zmieszaną z sokiem z cytryny
  • ciepłą wodę zmieszaną z uniwersalnym płynem do czyszczenia, który kupimy w większości sklepów
  • środek czystości przeznaczony do czyszczenia lodówek.

Zanim przejdziemy do czyszczenia wnętrza lodówki warto upewnić się, że temperatura w urządzeniu jest już wystarczająco wysoka. W zależności od tego, który środek czystości wybraliśmy, moczymy w nim szmatkę lub tryskamy na powierzchnię, a następnie przecieramy. Czyścimy, dopóki nie pozbędziemy się plam oraz przykrego zapachu. Kolejnym krokiem jest sięgnięcie po wszystkie półki i szuflady, które od kilku minut powinny już być wymoczone w ciepłej wodzie. Jeśli pozostały na nich jeszcze jakieś plamy, korzystamy ze środków czystości i przecieramy. Czyścimy każdą z osobna, aż pozbędziemy się resztek jedzenia i zacieków. Następnie sięgamy po suchą szmatkę i wycieramy powierzchnie. Jest to szczególnie ważne w przypadku półek z zamrażarki! Jeśli włożymy z powrotem wilgotne, to nam zamarzną.

Ponowne chowanie jedzenia

Po gruntownym przeczyszczeniu całej lodówki przychodzi czas na jej włączenie oraz chowanie wszystkich produktów. To dobry moment, by zastanowić się, na której półce położymy jakie pokarmy. Warto podzielić je tematycznie i w ten sposób na jednym poziomie umieścić nabiał, jajka, dżemy, a na innym wędliny, mięso, ryby. Taki podział nie tylko znacząco ułatwi nam szukanie i wyjmowanie konkretnych produktów, ale i sprawi, że lodówka po jej otwarciu nie będzie wyglądała na zagraconą.

Jak często myć lodówkę?

To dobre pytanie, które zadaje sobie większość osób odpowiedzialnych za obowiązki domowe. Absolutnym minimum jest gruntowne mycie lodówki raz na sześć miesięcy. Sprzątanie dwa razy w roku pozwoli nam zachować czystość. Oczywiście częstość sprzątania uzależniona jest od tego, w jaki sposób dbamy o urządzenie podczas codziennego użytkowania. Jeśli zdarza się nam często wylać sos lub nie zetrzeć resztek sałatki, to częstsze sprzątanie jest konieczne.

Warto również pamiętać o częściowym sprzątaniu lodówki, które warto wykonywać średnio raz na sześć-osiem tygodni. Mowa tu o najbardziej newralgicznych częściach urządzenia, w których przechowujemy grzyby, owoce, wędzone ryby, surowe mięso. Grzyby i gnijące owoce przyczyniają się do powstawania pleśni, a ta z kolei odpowiada za szybsze psucie się jedzenia. Natomiast wędzone ryby mają intensywny zapach, który długo się unosi i może zmieniać aromat innych potraw. Warto więc wyciągać te szuflady i/lub półki, na których przechowujemy te konkretne produkty i czyścić je w taki sposób, jaki został wcześniej opisany. Ponadto pomocne są ziarna kawy, które neutralizują przykre zapachy. Wystarczy umieścić je w niewielkiej miseczce lub kieliszku i postawić w dowolnym miejscu lodówki.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Pokaż więcej
Back to top button
Close