Jak zachować porządek w kuchni?

Kuchnia musi być przede wszystkim funkcjonalna. Podczas przygotowywania posiłków lubimy mieć wszystko pod ręką. Nie sposób jednak trzymać wszystkiego na blacie. Garnki, patelnie, naczynia i mniejsze akcesoria, czy sztućce znajdują swoje miejsce w szafkach i szufladach. Podobnie jest z półproduktami i przyprawami. Te, z których korzystamy najczęściej trzymamy zwykle w „pierwszej linii”. I to one pierwsze przyczyniają się do powstania bałaganu. Jak go uniknąć nie komplikując sobie jednocześnie życia? Oto kilka pomysłów.

 

Planując przestrzeń w kuchni, powinniśmy kierować się przede wszystkim tym, jak z niej korzystamy. Każdy ma swój indywidualny styl, który przejawia się również podczas gotowania. Nowoczesne systemy kuchenne dostosowywane są do wymagań zamawiających. Tradycyjne szafki kuchenne są wypierane przez wysuwane szuflady, których rozmiary umożliwiają przechowywanie nawet wysokich garnków, czy butelek. Dzięki możliwości wyjmowania przedmiotów z góry, możemy bez problemu korzystać z całej powierzchni bez schylania się i przestawiania innych rzeczy.

 

Wygodę w korzystaniu z szuflad, bez konieczności skupiania się na zachowaniu ustalonego układu akcesoriów, zapewniają organizery. Najpopularniejszymi z nich są tace na sztućce. Wkłady wyposażone w kilka przegródek o różnej, długości umożliwiają oddzielne trzymanie łyżek, łyżeczek, widelców i noży. Modele wyposażone w większą ilość „boksów” zapewniają miejsce także dla sztućców deserowych lub drobnych narzędzi, typu otwieracze do puszek i butelek, czy korkociąg. Wiele z akcesoriów, które mają na celu usprawnić gotowanie może znaleźć swoje miejsce w koszyczkach i pojemniczkach. Wykonane z metalu lub tworzywa są trwałe i łatwo o utrzymanie ich w czystości. Koszyczki świetnie sprawdzą się również jako miejsce dla przypraw lub szybkich posiłków „w proszku”. Dla większej wygody w korzystaniu z zastawy stołowej warto zamontować w szufladzie stojaki, przypominające tradycyjne suszarki do naczyń. Ci, którzy posiadają więcej talerzy i misek, zwykle decydują się na ustawianie ich kolumny, podobnie jak garnków. Największym problemem jest wtedy przesuwanie się przedmiotów podczas otwierania i zamykania szuflad. Aby uniknąć „wędrowania” wyposażenia, wystarczy wyłożyć dno szuflad matami antypoślizgowymi.

 

Dzięki organizerom korzystanie z szuflad kuchennych będzie „łatwe, proste i przyjemne”. Nie tylko pozwoli nam skrócić czas potrzebny na regularne układanie przedmiotów na swoim miejscu. Co  nie mniej ważne – zaoszczędzi nam stresu związanego z szukaniem aktualnie potrzebnych przedmiotów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *